În cinci țări europene, tinerii sub 18 ani își vor putea exercita dreptul de vot. În România, peste un milion de tineri se pregătesc să voteze duminică pentru prima dată, marcând o premieră în istoria țării, în care numărul acestora depășește cel al persoanelor în vârstă de peste 65 de ani.
Cu peste 370 de milioane de cetățeni europeni așteptați la urne în această săptămână, România se distinge prin interesul sporit al tinerilor pentru exercitarea dreptului lor de vot. România este pe primul loc și cea în ceea ce privește intenția de a merge la vot a tinerilor.
Deși în țară tinerii de 18 ani sunt eligibili să voteze, regulile diferă în întreaga Uniune Europeană. De exemplu, în Belgia, Malta și Austria, cei de 16 ani pot vota, în timp ce în Grecia vârsta minimă este de 17 ani.
Conform unui sondaj World Vision România, doar 13,5% dintre tinerii cu vârste între 18 și 19 ani consideră că votul lor nu contează, în timp ce peste 86% cred că votul lor face diferența.
Diferențele sunt evidente și în ceea ce privește vârsta minimă pentru candidații la Parlamentul European, care variază între 18 și 25 de ani în diverse state membre. În România, vârsta minimă este de 23 de ani, plasându-se printre cele mai înalte din Uniunea Europeană.